Verstopte riolering/afvoer

Soda of ontstoppingsmiddel

Bij een beginnende verstopping is heet sodawater een probaat middel. Los een halve kilo soda op in twee liter kokend water en giet dit door de afvoer. De hete soda lost de aangekoekte zeep- en vet resten op. Geeft dit onvoldoende resultaat dan kunt u in plaats van soda een chemisch ontstoppingsmiddel proberen.

Schoonmaken sifon en afvoerputje

Wat u daarnaast kunt doen is het schoonmaken van de sifon of zwanenhals onder de gootsteen of wasbak. Dikwijls is de oorzaak van de verstopping daarin te vinden: een grijs/zwarte vettige smurrie van zeepresten, voedselafval en haren. Zet een teiltje onder de sifon en draai de onderste plug los zodat het vuil er uit kan lopen. Vaak zult u echter de hele sifon moeten demonteren om alle aanslibbingen afdoende te kunnen verwijderen. Ook is het raadzaam een keer in de maand de deksel van het afvoerputje van de douche te verwijderen en met bijvoorbeeld een oude afwasborstel al het vuil weg te nemen.

Rubberen ontstopper

Wil de afvoer na deze ontstoppingsmaatregelen nog niet doorlopen, dan zit de verstopping verderop in de afvoerleiding. U kunt nu nog proberen om de vuilprop weg te persen met behulp van de ouderwetse rubberen ontstopper, de ‘plopper’. Vul de gootsteen of wasbak gedeeltelijk met water en sluit het overloop gat af met een nat doekje. Zet de plopper nu op het afvoer gat en beweeg hem krachtig op en neer totdat de prop losschiet.

Voorkomen is beter

De meeste verstoppingsproblemen ontstaan door vaste stoffen die door de gootsteen of het toilet worden gespoeld. De grootste boosdoeners zijn etensresten, vette jus, frituurvet, koffiedik, theebladeren, sigarettenpeuken en haren. Helaas blijkt dat er nog steeds mensen nonchalant met afvoerleidingen omspringen. Alle genoemde afvalstoffen horen niet in het riool thuis, maar in de vuilnisbak of bij het GFT–afval. Hoe meer u hiermee rekening houdt, des te minder zult u door het ongemak van verstoppingen geplaagd worden.

Zie ook ‘Onderhoud – ABC’